Baru baca tajuk post, dah kecur air liur dibuatnya.
Slrrppppp!
Seperti yang dijanjikan di page instagram kami, kami nak kongsi resepi kicap cicah mangga yang mudah dengan anda semua. Confirm sedap dan terbaik. Tak perlu lagi beli sos Mak Bee. hihi
Ahhhh dapnya. *telan liur*
Bahan-bahan:
5 sudu besar gula
2 sudu cili kering kisar yang sudah dimasak tanpa minyak atas dapur. Kalau boleh jangan guna cili boh yang dah siap beli ni. takut sakit perut. Takpun boleh juga substitute dengan hirisan cili padi
Kicap manis cap kipas udang (kuantiti mengikut citarasa nak kuah ni pekat ke cair)
1 sudu kecil belacan Melaka panggang. Make sure belacan Melaka asli. Kalau belacan beli kat supermarket ni selalunya busuk.
Kacang tanah goreng yg ditumbuk (optional)
dan
Buah mangga muda/remaja/awal dewasa. Boleh dibeli di pasar/pasaraya. Atau mungkin boleh petik buah mangga sendiri takpun tunggu kawan yang baru lepas balik kampung bagi. hehe.
Cara-caranya:
Gaulkan semua bahan.
Ambil buah mangga dan cicah. *Telan liur glup glup glup*
Mudah kan? Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment